четвер, 3 листопада 2016 р.

Туристичні маршрути Сірогозщини


  «В долонях степу і Дніпра»  сірогозька команда «ТАВРОС» крокує Дорогами  воєнної слави, віддає данину пошани, захоплюється релігійними святинями, милується мальовничими стежками рідного краю.


В нашому районі існують діючі туристичні маршрути та оформлені путівники:
-   Туристичний маршрут «Мальовничими стежками рідного краю»;
-   Туристичний маршрут «Дорогою воєнної слави»;
-   Маршрут-екскурсія «Данину пошани віддамо».


  Командою «Таврос», яка бере участь в інноваційному проекті для учнівської молоді «Обласний профіквест «В долонях степу і Дніпра», розроблений релігійно-туристичний маршрут «Релігійні святині Сірогозщини».


       Згідно з історичними довідками, найперша церква в Нижніх Сірогозах почала будуватися в 1817 році. Невелика дерев’яна будівля була освячена в 1821 році на березі Сірогозької балки навпроти будинку старого ощадбанку.
       26 травня 1862 року церква разом із дзвіницею і дзвонами згоріла.






             Починають будувати нову велику    кам’яну церкву зі стрункою дзвіницею, будівництво закінчене в 1867 році (приблизно в районі сучасного будинку культури). Яким би шляхом не їхав подорожній  (Іванівським, Муравським чи Полтавським), ця споруда завжди потрапляла на очі, милуючи погляд красою форм.
У кінці 1980 р. постало питання про відкриття церкви і нову церкву відкрили, 20 листопада 1989 року в ній розпочалася служба. До району прибув перший священник Джеліп І.С. Святомиколаївська церква була відкрита  та освячена, парафія зареєстрована 20.12.1991 року.   Тепер при в’їзді в Нижні Сірогози  стоїть гарна, чепурненька церква, яка стала центром духовності громади.

Мусульманська мечеть с. Нижні Торгаї






30.03.2001 року зареєстровано мусульманську громаду в с.Нижні Торгаї. У 2003 році відкрито мечеть у пристосованому приміщенні.


Молитовний будинок села Верхні Торгаї на честь Різдва Пресвятої Богородиці






У 1880 році жителі Верхніх Торгаїв споруджують молитовний будинок на честь Різдва Богородиці. Пізніше було збудовано кам’яну дзвіницю.
У 2001 році у селі була організована робота по відродженню православного молитовного будинку Різдва Пресвятої Богородиці.

Силами багатьох людей були зроблені ремонтні роботи, зібрані вишиті ікони. 


Католицький костел с. Верхні Торгаї






Католицький костел у с. Верхні Торгаї був побудований на початку ХХ століття з випаленої червоної цегли, дах покритий червоною черепицею. Вікна засклені різнокольоровими розписними шибками. Підлога вкрита різнокольоровими кафельними плитками, які і понині не втратили свого кольору, блиску. Під куполом засвічувалися свічки. В костелі був орган, багато статуеток із зображенням ангелів, ікон. Була дзвіниця, на якій зверху знаходився  золотий хрест. Останнім часом на приміщення костелу звернули увагу і тут ведуться реставраційні роботи. Вже відновлено і встановлено новий купол.


Українська православна церква на честь Святителя Василія Великого
села Новоолександрівка 


У 1990 році на території с. Новоолександрівка було





засновано релігійну громаду української православної церкви. А в 2007 році за кошти жителів села було придбано будівлю, обладнання і зроблено ремонт. У 2009 році було зареєстровано статут парафії на честь святителя Василя Великого Новокаховської єпархії українскої Православної церкви.



Католицький костел Пресвятої Божої матері                      

в с. Новопетрівка






Костел знаходиться в с. Новопетрівка Нижньосірогозького району. Побудований у 1910 році. 14 серпня 2002 року повністю закінчені реставраційні роботи. Приміщення костелу і прилегла земельна ділянка належить релігійній общині Римсько-католицької церкви в селі Новопетрівка з 24 грудня 1991 року.


19 квітня 1992 року костел знову почав  діяти. На той час це був перший діючий католицький костел Херсонської області.


Українська православна церква села Демянівка честь Преображення



У 1887 році було закінчено будівництво церкви Преображення Господнього. З 1908 по 1918 роки священиком церкви був Михайло Афіногенович Спасський, а псаломщиком Андрій Гришин.
         У 30-ті роки церква була зруйнована. Матеріали із зруйнованої церкви пішли на будівництво Тарасо-Шевченковської МТС у Першопокровці.
У 1991 році церкву відкрили у старій тісній хаті, яка потребувала ремонту.
          19 вересня 2013 року відбулося відкриття нового приміщення Свято-Преображенської церкви, в якому колись була колгоспна пекарня. Кошти на ремонт церкви збирали всім селом.


Українська православної церкви села Верби на честь святого пророка божого Іллі


2 серпня, коли свята Православна Церква вшановує пам'ять Святого пророка Іллі, мальовниче село Верби в цей день урочисто святкує храмове свято на честь свого небесного покровителя і день села

Немає коментарів:

Дописати коментар