четвер, 27 жовтня 2016 р.

Екскурсія до районного краєзнавчого музею

Наша Горностаївщина має багату культурно-історичну спадщину. Пізнати її, відтворити історію краю мешканці Горностаївського району мають під час відвідин місцевого краєзнавчого музею, де зібрано багато цікавих матеріалів та експонатів. Побувала в ньому і команда «ДивоСвіт»  в рамках проекту ПрофіКвест «В долонях степу і Дніпра».
Усі ми живемо в історії.Вона поруч.Треба тільки вміти помічати і фіксувати.
На Горностаївщині перший музей було відкрито в кінотеатрі ім.Горького 1967 року до 50-річчя Радянської влади (нині тут розміщена церква).Згодом експонати перенесли до середньої школи,а з 1979 року при будинку культури відкрито районний краєзнавчий музей.
Засновником і збирачем експонатів була Марія Іванівна Лавриненко.
Фонди того часу налічували 3 тисячі експонатів.
Потім деякий час музей був у занедбаному стані,викрадено з нього зібрані роками неоціненні речі.
"Оживила" та надала естетичного вигляду,при допомозі благочинників Ольга Андріївна Тригубенко.

Нині -це світла впорядкована зала,куди приємно завітати.Поповнюються фонди,експозиції.



"Політехнічна виставка"
До уваги учасників команди ПрофіКвесту було представлено раритетні експонати: патифони, радіо, радіоли та магнітофони.
 Діти дізнались про перші засоби зв’язку: телефон, радіо, телевізор, які свого часу з’явилися у жителів селища.
Команда «ДивоСвіт» мала змогу переглянути збірку музичних платівок. 
              
          
         У краєзнавчому музеї ,нещодавно було презентовано виставку                                           "Військова форма у долі горностаївців"
 Завідувачка краєзнавчого музею О.М.Ташкінова повідала присутнім учасникам квесту цікавинки з історії військової форми та переповіла почуті нею спогади людей про ті часи.А також наголосила,якою важливою є військова служба для чоловіків,адже вона загартовує характер,готує до перепитій життя та вчить бути сильними.
Присутні діти мали змогу переглянути експонати,дізнатися,за якими ознаками розрізняють форму,почути,коли,як і хто її носив.Це був для них ніби стрибок у часі.Всі мимоволі подумки полинули в минуле й уявляли зодягнених у форму солдатів.
Насамкінець,Олена Миколаївна закликала пам`ятати земляків, які, вдягнувши військову форму та прийнявши присягу,гідно виконували і виконують свій обов`язок перед державою.
На території нашого району загалом є 43 пам’ятки історії місцевого значення, більшість з яких стосується  загиблих у Другій Світовій Війні. Маємо більше сотні об’єктів археології: кургани, могильники тощо. Тож нині фактично маємо лише 122 зі своєю унікальною і неповторною історією.
Аби горностаївці більше знали про історію свого району, наш краєзнавчий музей постійно поповнюється новими експонатами та приймає відвідувачів новими експозиціями та виставками. Робота тут не вщухає ні на мить.
У музеї можна перебувати годинами, а для школярів ще й добра нагода примножити свої знання з історії краю.
Тут є безліч експонатів різних епох. Це первісні знаряддя праці, зразки давнього мистецтва, зброя та інше. Певне, найбільша цінність – постійна експозиція нашого музею, приурочена Другій світовій війні. Є різні елементи обмундирування та безліч інших експонатів того буремного часу. Часто діють археологічні та етнографічні виставки.
Сучасні експозиції також тішать. Розмаїто подано шедеври народних ремесел й багато такого, що є частиною історії нашого краю.
Щодо поповнення, то можна сказати, що переважно предмети приносять люди(праски, картини, рушники, скрині, гончарні вироби тощо). Багато експонатів – то знахідки та добутки завідувачки-пошуківця. Наприклад, останньою цікавою знахідкою були кремнієві ножі та піки. Часто доводиться знаходити й гончарні вироби різних епох. Та й узагалі 80% того, що вміщує музей, - це наслідки візитів до носіїв історії нашого краю – старожилів. Саме вони мають у своїх господах неоціненні експонати, які віддають до музею.
Зберегти надбання минулого та передати неоціненні здобутки майбутнім поколінням – високий і почесний обов’язок кожного патріота-українця. Відрадно, що про це не забувають і в нашому районі. 

Немає коментарів:

Дописати коментар