суботу, 29 жовтня 2016 р.

Історія Князегригорівської церкви

  Село Князе-Григорівка завжди славилося своїми неперевершеними краєвидами, чаруючою природою. Куди не поглянь – краса невимовна. Ошатні хати, щебет невтомних пташок, гущавини садів, від яких навесні віє духмяним цвітом. Все навколо оповите благодаттю. Та чи не найбільше щастя жителям села дарує Божий храм. 




   Місцевість, де зараз розташована церква, почала заселятися в 1784 році. Населення складалось з кріпаків, звезеними сюди з різних губерній України і Росії. З історії ми знаємо, що осередками освіти, культури, духовності були церкви, де працювали досвідчені літописці, перекладачі.
У 1991 році були зроблені перші спроби по відбудові церкви, але справжня реставрація відбулась за приїзду до села отця Миколая.
   Почали з того, з чого починали відбудовувати свою першу церкву - з паркану. Знову виливали стовпчики, розчищали подвір'я, рівняли територію церкви, зводили купола, встановлювали хрести, насаджували дерева, квіти, встановлювали ворота, оздоблювали церкву різьбленими прикрасами з дерева, вишитими рушниками, іконами. Запросив отець Миколай будівельну бригаду зі свого рідного села, яка і виконувала основні будівельні роботи: будували, мурували, білили, фарбували тощо.
   Освячення церкви відбулося 17 вересня 1998 року на свято ікони Божої Матері «Неопалима купина». На сучасний час храм є діючий і отець Миколай завжди радо приймає прихожан.

Немає коментарів:

Дописати коментар