вівторок, 21 червня 2016 р.

Любимівське пізньоскіфське городище

Давні легенди свідчать, що першим прийшов на землі степових просторів Таргітай - син Зевса та дочки ріки Борисфен. У нього були три сини. Під час правління синів на їх землю з неба впали золоті речі: плуг з ярмом, гостра з обох боків сокира та келих. Коли перші брати побачили золоті речі, то спробували їх взяти, але золото при їх наближенні спалахнуло вогнем. Лише при наближенні третього брата золото припинило палахкотіти, і він міг взяти його з собою. За спільною угодою старші брати передали йому після цього всю царську владу. Так молодший брат - Калаксай - став засновником племені царських скіфів.

Одним із поселень скіфських племен було Любимівське городище. Дослідження показали, що життя тут існувало з певними перервами, починаючи з III століття до нашої ери і закінчуючи ХУІ-ХУПІ століттям нашої ери.

У рамках проекту «В долонях степу і Дніпра» заступник директора КУ КРОББ «Каховської районної бібліотеки для дітей» Пенезова В.Л. завітала до Любимівської ЗОШ І-ІІІст.№1, де разом з командою «Жайвір» Каховського району та куратором Малишенко Н.Л. вирушили у піший похід до Любимівського городища. Історія Любимівського городища цікава і непізнана.












Цікаво було дізнатися, що городище складається з акрополю та передмістя. Акрополь відділено від навколишньої місцевості глибоченними яругами та глибоким ровом з валом.

Розкопками на великій площі досліджено не тільки акрополь, а й східну частину передмістя. Виявлено кам’яне будівництво. Досліджено зольник, вимостки та численні господарські ями. Археологічний матеріал представлено ліпним посудом, амфорами, сіроглиняним посудом ольвійського виробництва, червонолаковим дорогим посудом, бронзовими фібулами, монетами., залізними знаряддями та зброєю. На площі акрополю виявлено місце заселення часу Золотої орди або раннього періоду Кримського ханства (14-15 ст.). Датується городище 1 ст до н.е – 2 ст. н.е.

Кожного року територія цього історичного пам'ятника стає дедалі меншою через постійні зсуви у Каховське водосховище. Історики - дослідники пророкували зникнення городища за 15 років. На сьогоднішній день територія Любимівського городища частково укріплена.

Підчас екскурсії команда спустилася до річки де діти знайшли уламки посуду, це неабияк додало їм особливої гордості. Адже доторкнувшись, таким чином, до сивої давнини, виникає неабияка цікавість до дослідницької роботи у вивченні історії рідного краю. Створена людськими руками вона дійшла до нас у своїй первозданній красі, не до кінця досліджена, частково знищена, але дуже цікава. 






Це наша історія, історія малої батьківщини, саме на цій території через п'ятнадцять століть виникло наше рідне село Любимівка Каховського району.

Немає коментарів:

Дописати коментар