суботу, 15 квітня 2017 р.

ВЕЛИКОЛЕПЕТИЩИНА КРАЄЗНАВЧА!



Наше джерело – гарна природа! Господь нагородив Лепетищину дивною природою; неозорі степи на сході, зрізані чіткими квадратами лісосмуг і помічені давніми курганами, переходять за два-три кілометри до Дніпра у балки, вкриті гаями і обриваються кручами над Славутичем. Одним словом – куточок райський! У кого з нас не бринять струни душі, коли милуємося різнобарв’ям трав та квітів, полем, гаєм, тваринами та птахами? Тремтливе світло огортає нас і щось з глибин земних і небесних, наче техенький голос: зупинись мить! І це закономірно: ми – діти природи, розумна краплина всесвіту. В такі миті ми повертаємось до себе.
Знали наші пращури, де оселятись. І перші з них селились над балками. Їх в районі сім, займають площу – понад 2250 гектарів.
А різнобарв’я пахучих степових трав! Чого варті лише трави – ліки чебрець і полин: ними та іншими травами наші пращури застеляли глиняні долівки, клали чебрець у подушки на щастя-здоров’я.
Багатство наше – і тваринний світ та птаство. Та на жаль, багато тварин і птахів занесено уже до Червоної Книги.
Вслухаймось у голоси Лепетиського степу і лісу, шелесту пахучих трав, буяння хлібних ланів, голоси птаства, вгляньтесь у братів наших менших – тварин і комах – свято, торжество життя! І на цьому святі були наші пращури, присутні і ми, там будуть і наші нащадки!


Немає коментарів:

Дописати коментар