пʼятницю, 19 серпня 2016 р.

Команда Скадовського району




Продовжуємо вивчати перлини рідного краю



У рамках обласного  інноваційного проекту для учнівської молоді «Обласний профіквест «В долонях степу і Дніпра» та за активної підтримки кураторів – Скадовської районної державної адміністрації, Скадовського районного центру зайнятості, Скадовської  центральної бібліотеки для дітей, краєзнавця Олега Миколайовича Лиховида та батьківського комітету міської  ЗОШ №2, команда Скадовського району продовжила подорож запланованим  туристичним маршрутом.
Цього разу експедиція  була до східної частини острова Джарилгач.
Про цю перлину Чорного моря так згадував  у 1926 році у своєму однойменному оповіданні радянський письменник Борис Житков:
   
«Я выглянул из койки в люк; мутный свет видно, и как будто все сразу спокойней стало: это от свету. Я выскочил за Григорием на палубу. Море желтое и все в белой пене. Небо наглухо серое. А за кормой еле виден берег - тонкой полоской, и там торчит высокий столб».



         Багато часу минуло з тих пір… Сьогодні острів Джарилгач - ідеальне місце для туризму з практично недоторканими великими піщаними пляжами та багатою флорою і фауною. Острів знаходиться за 8 км  від Скадовська, має площу 5605 га  та довжину 42 км. Це найбільший безлюдний острів в Центральній Європі і, безумовно - найбільший в Україні.
До острова ми дісталися на комфортабельному пасажирському пароплаві  ОМ-104 , побудованому у 1988 році у м.Херсон на ХСБЗ. Капітан судна провів чудову екскурсію по пароплаву, дав можливість оглянути своє робоче місце, потримати штурвал.


По дорозі консультант проекту Олег Лиховид  ознайомив юних краєзнавців із цікавою історією острова.









Досліджуючи туристичний маршрут, діти повністю обійшли східну частину Джарилгача, відвідали  «старий» та «новий» маяки.  До речі, є відомості, що старий маяк будували ще в майстернях Ейфеля. Ще команда  побувала в місцях, де в 1855 році під час Кримської війни висаджувались на острів французи. Діти мали можливість дослідити солоні озера з лікувальними властивостями, побачити місця, де побували багато знаменитостей:  Павло Загребельний, Олександр Сизоненко, Іван Сокульський, Надія Світлична, Михайло Косів, Костянтин Паустовський.








Джарилгач приваблює увагу відомих особистостей і нині. Учні упізнали на піщаному пляжі острова заслужену артистку України Ніну Олександрівну Ільїну і тепло поспілкувалися з актрисою.


Наступною зупинкою у туристичному маршруті буде бухта Глибока -найближче від Скадовська місце зупинки кораблів. А кінцевою точкою маршруту стане районний центр.
Про наші подальші враження – у наступних репортажах.


Н.Кравченко, В.Свашенко - куратори команди «ПрофіКвест» Скадовського району


Немає коментарів:

Дописати коментар