пʼятницю, 7 жовтня 2016 р.

Фестиваль культур двох народів в Чаплинці.
    Чаплинський район по-своєму унікальний, бо саме в нас знаходиться найбільша не тільки в Херсонській області, а навіть в Україні община турків-месхетинців. Тому було вирішено провести в Чаплинці районний фестиваль української і турецької культур. Засновниками його стали імам Херсонської області, організатор клубу східних культур та відділ культури і туризму Чаплинської  РДА.

    Всі, хто завітав 22 вересня на площу 200-річчя Чаплинки мали змогу ознайомитись із культурою, традиціями та звичаями турків-месхетинців, а вони в свою чергу – з нашою. На Святі побували й наші профіквестівці та отримали незабутні враження.




 Вони познайомилися з виробами народного рукоділля, яке було представлене у найяскравіших прикладах обох народів.











    На сцені лунали українські народні пісні та мусульманські мехіди. Турки-месхетинці показали глядачам свій традиційний обряд «Ніч хни», що відбувається за день до весілля,  коли дівчина прощається з рідною домівкою, незаміжніми подругами та починає нове життя у ролі дружини. 



    Українці також відобразили передвесільний обряд розплітання коси, який супроводжувався піснями.



Також було презентоване національне чоловіче і жіноче вбрання.



     А ще був відтворений побут обох народів. Учасники проекту «Профіквест» з-задоволенням відвідали імпровізоване житло турків-месхетинців, де навчилися готувати одне з традиційних турецьких страв - манти


та житло українців, де взяли участь у майстер-класі по прядінню.


    Взагалі для гостей заходу на площі проводились різноманітні майстер-класи: по зав’язуванню української хустки та мусульманського хіджабу; по заплітанню коси і по розпису рук хною, й наші дівчатка успішно отримали перші навики в кожному з них. 










    Але на Святі можна було не тільки побачити безліч всього цікавого, але ще й смачненько поїсти. Українські господині представили свої традиційні страви. Це звичайно ж був український борщ та пампушки з часником, вареники, картопля зі шкварками, деруни та пиріжки з різною начинкою. В профіквестівців рука сама тягнулася до багатого столу. Вразили й обрядові страви турків-месхетинців, а саме: хінкалі, хачапурі, манти, кулахлі та багато інших смачних східних страв.







     А по закінченню святкового дійства всіх присутніх пригощали турецьким пловом та козацьким кулішем, які з любов’ю приготували кашовари Біналієв Багадир Біналієвич із Скадовки та отаман Надеждівського козацького полку, полковник Сохін Валерій Іванович.






Сподіваємось, що такі зустрічі двох культур стануть традицією!     

    










Немає коментарів:

Дописати коментар