понеділок, 31 жовтня 2016 р.

Святинями Бериславщини.

                                          
На території Бериславщини в селі Зміївка існує єдине шведське поселення в Україні. Поселення, нині відоме в Швеції як  „Старе шведське село”, було засновано в 1782 році після прибуття шведських  поселенців. Це були шведські селяни з острова Даго на узбережжі Естонії, які були насильно переселені сюди князем Потьомкіним за наказом Катерини II, щоб освоїти завойовані в турків землі.
Першу дерев’яну церкву шведським переселенцям подарував князь Потьомкін. Він же і прислав до них священика, який 6 років опікувався громадою. Коли у середині XIX століття дерев’яна церква згоріла, на її місці почали будувати кам’яну. Освятили її у 1885 році.
Тепер кірха знаходиться у спільному користуванні православної і шведської лютеранської громади. І таке сусідство нікого не ображає. Нині це православна Михайлівська церква.
27 жовтня команда профіквестівців «Юні орли» побували на екскурсії в храмі.


В церкві дітлахів чекав теплий і привітний прийом, цікаве спілкування з її настоятелем протоієреєм Олександром Квіткою.
Отець Олександр в розмові зі своїми гостями повів мову про основи православ'я, детально розповів дітям про історію храму, історичні пам’ятники на території , та про культуру поведінки в церкві.
  
Після змістовної бесіди діти уважно і з великим інтересом розглянули внутрішнє оздоблення храму, зображення на іконах.
Екскурсія до церкви і спілкування з батюшкою викликали жвавий відгук у душах дітей, сприяли збагаченню їх внутрішнього світу.



Взагалі в Зміївці  є три храми – протестанський, православний Київського патріархату і греко-католицький, нашій команді вдалося всі їх відвідати та познайомитись вживу з незвичайною історією цього села.

Зміївку називають маленькою Європою на півдні України і нашій команді дуже сподобалося подорожувати святими місцями цього села.

Немає коментарів:

Дописати коментар