вівторок, 20 вересня 2016 р.

Кургани

Одним із найпомітніших етносів на історичній сцені Східної Європи були скіфи. “Візитною карткою” їхньої кочової цивілізації є поховальні пам‘ятки - кургани. Біля населеного пункту мала Лепетиха також є чимало скіфських курганів, досліджених Веселовським в 1914 – 1915 роках. Звідси виходять бронзові високохудожні вироби кінського убора (Малолепетиський курган) Особливо гарні два золотих намиста і багаточисленні бляшки з різноманітними зображеннями (сцена боротьби двох скіфів, Геракл, що душить лева і т.д.)
З трьох курганів, розкопаних М. І. Веселовським біля села Мала Лепетиха, для нас є цікавим найбільший (курган № 2), висотою 7,5 м. Центральну частину кургану М. І. Веселовський перерізав траншеєю завширшки 16 м. У насипу зустрічалося багато каміння, а біля основи курган був обнесений кам'яним кільцем висотою близько 1,5 м. Від вершини кургану до центральної могили вела велика грабіжницька яма, в якій М. І. Веселовський знайшов горло від амфори, залізні наконечники списів, бронзові вістря стріл й золоту плетену стрічку. Центральне поховання Малолепетиського кургану дало абсолютно новий тип поховальної споруди.
Тут М. І. Веселовський виявив 4 бронзові ажурні біконічні навершшя зі скульптурною фігуркою сидячої качки. Всередині навершшя знаходилися бронзові кульки. Навершшя часто зустрічаються в курганах скіфської знаті; звичайно їх знаходять разом із залишками поховального кортежу. Вони прикрашали дишла колісниць або перекриття повозок й подзвонювали під час пересування останніх. Разом з навершшями лежали пара бронзових нащічників у вигляді риби та 15 великих бронзових ґудзиків, облямованих рельєфним плетінням.
Влітку, 1992р. у нашому районі працювала польова експедиція інституту археології Академії наук України . Їх увагу знову привернув великий курган Веселовського.
Скіфська культура таїть в собі безліч загадок. Трудність у її вивченні полягає в тому, що немає яких-небудь масштабних пам'ятників, окрім курганівТак або інакше, ми в праві зробити висновок, що культура скіфів дуже різноманітна; рівень розвитку скіфської цивілізації в середині I тисячоліття до нашої ери був досить високим щоб говорити про скіфів як про один з найбільших народів свого часу. Хочеться вірити, що з розвитком науки і техніки нам вдасться отримати якісно нові відомості про життя цього дивного народу.







Немає коментарів:

Дописати коментар