понеділок, 18 липня 2016 р.

Слобідка на Дніпрі.


У рамках проекту «В долонях степу і Дніпра» команда «Жайвір» Любимівської ЗОШ І-ІІІст.№1 Каховського району разом з кураторами Н.Л. Малишенко, В.Л. Пенезова завітали до міста Каховки, організував візит Каховський міськрайонний центр зайнятості.
Кожне місто має власну долю, своє життя, початок та історію.
Перша письмова згадка про Каховку відноситься до березня 1791 року: граф Хрістіан Бернарде повідомляв Таврійського губернатора С.Жегуліна про хід заготівлі лісу для потреб армії біля слободи Каховка полковника Дмитра Матвійовича Куликовського. Дмитро Матвійович придбав ці землі (12 тисяч десятин при річці Конка за ордером «світлійшого князя Тавриди» Г.О.Потьомкіна № 190 від 17 січня 1791 року. У травні того ж року у селі Каховка налічувалося 100 душ, і його власник звернувся до Таврійського обласного Правління з проханням про відкриття ярмарок і торгів у неділю.
Полковник заснував своє місто на місці колишньої фортеці Іслам-Кермен, яку побудував ще в далекому 1492 році кримський хан Менглі Гірей І.Вона довгий час належала туркам. Назва «Іслам-Кермен» перекладається з турецької мови як «ісламська фортеця». У багатьох українських джерелах вона дуже часто іменується Аслан-Містом.
Щоб дізнатися все про місто, команда завітала в — музей історії Каховки (філія Херсонського краєзнавчого музею, 1957р. у фондах музею понад 7 тисяч експонатів, що відображають історію Каховки з часу її заснування до наших днів).
Подорожуючи Каховкою перш за все треба відзначити: Каховка - оспівана в піснях, має велику історію. Пам`ятники та пам`ятні знаки нагадують про драматичну сторінку історії Каховки – бої на Каховському плацдармі, буремні часи Великої Вітчизняної війни. Пам`ять про них – священна. 






Одним із пам'ятків є Легендарна тачанка — монумент (пам'ятник), споруджений на честь 50-річчя Великої Жовтневої соціалістичної революції, присвячений боям на Каховському плацдармі в роки Громадянської війни.



Також пам'ятник «Дівчина в шинелі», вважається візитною карткою Каховки, споруджено у 1983 році до 40-річчя визволення Каховки від фашистських загарбників. Присвячений він жінкам – учасницям громадянської війни.



Екскурсію по музею та інформацію про Легендарні пам'ятки провела - Сідьолкіна Світлана Ліверіївна - завідувач Каховською філією Херсонського обласного краєзнавчого музею.

1 коментар: